Reuters: SUA părăsește formal pactul climatic global pe fondul incertitudinii electorale

Statele Unite au ieșit oficial din Acordul de la Paris miercuri, îndeplinind o promisiune de ani de zile a președintelui Donald Trump de a retrage al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din pactul global de combatere a schimbărilor climatice, informează Reuters

Dar rezultatul concursului electoral strâns din SUA va determina cât timp. Rivalul democratic al lui Trump, Joe Biden, a promis să se alăture acordului dacă va fi ales.

„Retragerea SUA va lăsa un decalaj în regimul nostru și eforturile globale de realizare a obiectivelor și ambițiilor Acordului de la Paris„, a declarat Patricia Espinosa, secretar executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).

Statele Unite rămân în continuare parte la UNFCCC. Espinosa a declarat că organismul va fi „gata să asiste SUA în orice efort pentru a se reîntrega în Acordul de la Paris”.

Trump și-a anunțat mai întâi intenția de a retrage Statele Unite din pact în iunie 2017, argumentând că ar submina economia SUA. Dar el nu a reușit să facă acest lucru până acum din cauza cerințelor acordului. Integral aici.

Alte articole