PS Ignatie al Hușilor: „Să boicotăm toate produsele turceşti şi niciun creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă.”

Cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Martiri Brâncoveni, PS Ignatie al Hușilor, a avut o atitudine fermă față de dictatorul Erdogan al Turciei. De asemenea, domnia sa, și-a exprimat nemulțumirea față de tăcerea oficialităților Europei în contextul umilirii creștinilor cu diverse ocazii și în speță cu transformarea Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) în moschee. Iată textul:

PS Ignatie

„În urma statisticilor, s-a constatat că creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume. Statisticile oficiale spun că în anul 2018-2019 au fost persecutaţi peste 260 de milioane de creştini, în peste 50 de ţări din lumea întreagă.

Fie le sunt îngrădite drepturile de manifestare a credinţei, fie sunt chiar ucişi.

Ţara în care sunt cel mai persecutaţi creştinii este Coreea de Nord, unde, dacă ai o Biblie creştină sau îţi faci cruce, eşti pasibil de moarte.

Foarte multe biserici sunt distruse, mai ales în lumea islamică. Alte ţări în care creştinii sunt amplu persecutaţi sunt Eritreea şi Etiopia. Aici creştinii sunt decapitaţi.

La nivel european nu prea vedem circulând ştirile despre persecuţiile la adresa creştinilor.

Spre exemplu, când a fost acel masacru în Franţa, în redacția revistei Charlie Hebdo, s-a manifestat o întreagă solidaritate la nivel internaţional.

La câteva zile după acel eveniment tragic, au fost decapitaţi, masacraţi, câţiva zeci de creştini copți egipteni, mult mai mulţi decât victimele din Franţa. Nu s-a dat nicio ştire şi nu s-a manifestat niciun fel de solidaritate”.

Totodată, Preasfinţia Sa a atras atenţia asupra transformării Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol în moschee şi asupra lipsei de reacţie a opiniei publice internaţionale faţă de acest gest de umilinţă la adresa creştinilor:

„În data de 10 iulie 2020, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee.

S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee.

Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934 Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO.

Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee.

Pe 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor.

Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine.

La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini.

O atitudine de protest pe care ar trebui să o avem ar fi să boicotăm toate produsele turceşti şi niciun creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă.

Câţi au luat atitudine? Niciunul! Suntem laşi şi nici pe departe nu ne asemănăm cu mărturia Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, a spus în predica sa și citat de Episcopia Hușilor, PS Ignatie.

Alte articole