POSIBIL SĂ NE DISTRAM CU O PANDEMIE

< M-am ferit să scriu despre virusul din China şi ce se întâmplă pe acolo ca să evit un subiect cu potenţial isteric. Dar e timpul să discutăm.

Am doi prieteni buni care sunt în China chiar acum. Unul în Shanghai şi celălalt în Shenzen. Ce îmi povestesc oamenii aceştia este de domeniul fantasticului. Este ca în filmele apocaliptice. Deci:

  • 57 de milioane de oameni sunt blocaţi de armată în oraşe. Asta era dimineaţă pentru că nimeni nu ştie exact acum câte oraşe noi au fost închise. Autorităţile chineze nu comunică nimic public. Sunt închise gări, aeroporturi, autostrăzi. Toate acestea în plin an nou chinezesc. Plus toată China în alertă maximă. Nu ştiu dacă se înţelege ce înseamnă asta. Imaginaţi-vă că sunteţi în săptămâna de dinainte de Crăciun şi nu puteţi ieşi la cumpărături şi din oraş. Imaginaţi-vă străzile pustii. În plus sunt mii de străini blocaţi în oraşele în carantină.
  • Regimul chinez face toate eforturile să minimizeze situaţia şi să controleze informaţiile. Cei care aţi stat în China sau lucrat vreodată măcar 2 săptămâni de acolo ştiţi că internetul este cenzurat. Cu toate acestea pe twitter au apărut sute de filmuleţe din Wuhan unde oamenii au luat cu asalt spitalele. Daţi o căutare „wuhan hospitals twitter” ca să vedeţi disperarea şi cum cad oamenii din picioare pe străzi.
  • unul dintre prietenii mei (cel din Shenzen) îmi spune că numărul victimelor este mult-mult mai mare decât cifrele anunţate oficial. În clădirea în care locuieşte el, în centrul financiar din Shenzen, au fost ridicate două persoane bolnave. Poliţia a băgat în carantină toată clădirea de 40 de etaje. Au luat paşapoartele la toţi străinii. Practic prietenul meu este blocat de 3 zile în Shenzen, într-un apartament şi nu ştie ce se va întâmpla. Bolnavi sunt ridicaţi cu un fel de tărgi speciale cu un fel de tub.
  • virusul a apărut în Wuhan unde, ce să vezi, acum câţiva ani a fost inaugurate cel mai mare centru de cercetare în virusologie din China. De fapt de biowarfare. În China toată lumea vorbeşte despre asta iar Washington Post a scris aseară despre asta. Sunt tot mai multe voci avizate care spun că este vorba de un virus scăpat din laborator. Da, exact ca în SF-urile apocaliptice.
  • probabil că întrebarea naturală este de ce atâta agitaţie cu virusul acesta. Rata de mortalitate oficială cică este de 3%. Şi cu toate acestea autorităţile chineze au ales să blocheze oraşe întregi, zeci de milioane de locuitori. Nu s-au agitat atât nici când a fost vorba de SARS. De ce credeţi? De ce credeţi că au ales în plin an nou chinezesc să facă asta isterizând populaţia? De ce credeţi că SUA tocmai au în desfăşurare o misiune specială să extragă din Wuhan 230 de americani blocaţi acolo? De ce credeţi că s-a reunit de urgenţă OMS şi a fost la un pas să declare urgenţă Internaţională? Sunt doar 22 de morţi oficial. Adică zero raportat la câte milioane de locuitori sunt în Wuhan. Este ca şi cum am închide România de la 27 de morţi de gripă. De ce ar face autorităţile chinez asta cu riscuri economice enorme exact înainte de anul nou chinezesc? Ce e cu isteria asta din partea autorităţilor? Răspundeţi voi la asta dar înainte daţi căutare după Wuhan+Twitter să vedeţi ce postează locuitorii. Doar Twitter mai merge momentan.
  • I-am întrebat cum se descurcă şi amândoi îmi spun că au probleme cu proviziile. Magazinele încep să se golească. Amândoi au apucat să comande online multe lucruri. În Shenzen şi Shanghai încă se păstrează o formă de normalitate deşi armata e prezentă peste tot şi străzile sunt aproape pustii. De medicamente nu poate fi vorba. Farmaciile au fost golite de mult.

Conform scenariilor urmează etapa doi în China – Isteria generală. Etapa 3 – asaltul magazinelor. Etapa 4 – disoluţia autorităţilor etc.

  • vi se pare că exagerez? Xi Ping tocmai a ieşit la declaraţii şi spune că China se afla într-o „grave situation”. Citiţi presa Internaţională în ultimele ore.

Pe măsură ce aflu mai multe de la prietenii mei din China promit că o să scriu mai multe. Deocamdată putem comunicăm doar pe Slack. Există o barieră mediatică pentru a evita o isterie generală.

Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla dacă lucrurile scapă de sub control în China. Oricum vizitele străinilor în China se vor reduce foarte mult, comerţul online cade complet (mai e cineva care cumpără de pe Aliexpress azi?) iar economia Chinei va fi clar afectată de această criză.

Oricum o privim nebunia asta are toate ingredientele unei „lebede negre”. Să ne ferească Dumnezeu de o gripă spaniola.

PS pentru cei care ştiu ei sigur că totul e safe, că nu va fi nimic etc vă recomand citiţi „Cyber Storm” de Mathew Mather. Discutăm după. >

Willy Petry

Alte articole