Numărul orelor de limba și literatura română a fost redus pentru românii din Ucraina! Se cere sprijin urgent liderilor din România!

Deşi am aşteptat, cu sufletul la gură soarta „recomandărilor”, proiect ce s-a aflat în discuţie până la 28 ianuarie curent, în care Ministerul Învăţământ şi Ştiinţă al Ucrainei „recomanda” direcţiilor şcolilor să aleagă care limbă să fie studiată şi câte ore să-i fie rezervate, adresarea către Minister a unor profesori de română din regiune, cu rugămintea de a fixa orele pentru fiecare disciplină în parte şi de a spori numărul de ore la română, precum sunt  la ucraineană sau măcar cum au fost până acum, ca Materna să fie limba de bază în şcolile cu limba română de predare, să-i fie repartizate şi fixate orele necesare de studiu, şi de data aceasta n-a fost luată în consideraţie. Ba mai mult, numărul de ore de română nu numai că nu au sporit, ci au fost reduse, a scris Felicia NICHITA-TOMA pentru Zorile Bucovinei.

Noua lege a fost abrogată duminică, 21 februarie 2021, și va fi introdusă practic abia la începutul anului școlar 2022-2023. Înainte de aceasta, Ministerul propunea repartizarea orelor astfel, acum, însă, măsura este impusă. Indiferent de etnie, elevii situați între granițele actuale ale statului ucrainean vor studia patru ore pe săptămână limba ucraineană, respectiv două ore pe săptămână literatura acesteia – toate obligatorii, informează R3Media.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, vorbește despre această lege ca fiind una necesară, menită să păstreze identitățile și tradițiile minorităților, dar să conserve, totodată, și limba și obiceiurile Ucrainei, ce trebuiesc cunoscute de toți cetățenii acesteia.

Această lege va conferi drepturi minorităților naționale, dar va proteja, totodată, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ca stat, vom proteja tradițiile, sărbătorile, limba, folclorul minorităților naționale, dar, în același timp, vom cere respect pentru tradițiile și limba ucraineană. Copiii oricărei minorități trebuie să știe limba poporului lor și limba ucraineană. Așa este corect.”, declară Vladimir Zelenskiy, într-o declarație publicată pe site-ul instituției prezidențiale.

La 21 februarie în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Limbii Materne, instituită pentru apărarea drepturilor omului, a popoarelor băştinaşe,sărbătorită cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul, fiind anunţată pentru prima dată de UNESCO la 17 noiembrie 1999 și recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.Conform acestei organizaţii mondiale, cel puţin 43% din cele 6.000 de limbi vorbite pe glob sunt pe cale de dispariţie. Diversitatea lingvistică este din ce în ce mai ameninţată, pe măsură ce tot mai multe limbi dispar. La nivel global, 40% din populaţie nu are acces la o educaţie în limba pe care o vorbeşte, suferă de marginalizare, discriminare, numeroase comunităţi fiind victime ale încălcărilor drepturilor omului, printre care şi românii băştinaşi din Ucraina. Adoptarea de către Rada Supremă, în septembrie 1917, a Legii educaţiei, cu drasticul art. 7 ce  ne scoate limba română din şcoli, a fost un ultim signal de alarmă pentru noi, românii din Ucraina, cărora ne-a fost, practic, oprimat dreptul  constituţional la învăţământ în limba maternă… Or, „Limba e sufletul şi inima poporului”, dacă ne moare sufletul, murim ca popor, transmite Zorile Bucovinei.

Eurodeputata Carmen Avram vorbea, în fața plenului Comisiei Europene din 11 februarie, despre cazuri numeroase de discriminare etnică față de minoritatea românească din Ucraina, în ciuda avansurilor făcute de statul ucrainean în parcursul european, informează R3Media.

Alte articole