Idolii „Fără Fir” TELEFONIA MOBILĂ ŞI POLUAREA ELECTROMAGNETICĂ

Telefonul mobil este în mod sigur tehnologia care s-a răspândit cu cea mai mare rapiditate pe suprafaţa întregului glob (peste 1 miliard şi 600 de milioane în 2008). În numai câţiva ani, acesta a pătruns în viaţa fiecăruia dintre noi, devenind în cazul celor mai mulţi un lucru aproape indispensabil. Din păcate însă, prea puţini ştiu sau conştientizează cu adevărat efectele grave pe care acest tip de comunicare le are asupra sănătăţii. Ce paradox! Deşi trăim într-o societate prin excelenţă informaţională, cunoaşterea adevărului devine tot mai dificilă. Iar acest lucru se întâmplă mai cu seamă atunci când adevărul vine în conflict major cu profitul. De aceea, nu trebuie să ne mirăm că una dintre cele mai mari afaceri ale zilelor noastre – telefonia mobilă – este ocrotită paternal de către mass-media. Estimările comerciale până în 2011 prevăd vânzări de telefoane mobile şi alte dispozitive wireless în valoare de aproximativ 250 miliarde de dolari, nemaivorbind despre costurile convorbirilor. Cartea lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu constituie din acest punct de vedere o adevărată fereastră către înţelegerea pericolului pe care tehnologia telefoniei fără fir îl reprezintă nu numai pentru sănătatea omului dar şi pentru întreg biosul. Şi nu avem în faţă un eseu ziaristic sponsorizat de cei interesaţi de profit ci un studiu ce are în vedere experimente desfăşurate pe parcursul a peste treizeci de ani de cercetare ştiinţifică. Douăzeci de cărţi şi 700 de studii ştiinţifice alcătuiesc bibliografia acestei adevărate enciclopedii a tot ce implică telefonia mobilă.

Atunci când studiile sunt finanţate de cei din industria telefoniei mobile, acestea nu surprind o relaţie semnificativă între utilizarea telefoanelor celulare şi problemele de sănătate, dar atunci când studiile sunt independente se constată o legătură evidentă între cele două fenomene.

Experimentele citate de dr. ing. Drăgulinescu, cadru didactic universitar, au darul de a înlătura orice îndoială: telefonul mobil este un semnificativ factor cancerigen pentru cei care-l folosesc. Riscul de neurom acustic, o tumoare benignă a nervului auditiv, a fost cu 50% mai mare la persoanele care au raportat utilizarea telefoanelor mobile timp de 6 ani sau mai mult; în plus, acea relaţie între durata de utilizare a telefonului mobil şi această tumoare urmează o curbă doză-răspuns. De asemenea, riscul apariţiei tumorilor neuro-epiteliale rare situate în afara creierului a fost mai mult decât dublat, ceea ce constituie o creştere semnificativă a riscului, la utilizatorii de telefoane celulare în comparaţie cu persoanele care nu au folosit telefoane mobile. (Biofizician Virgiliu GHEORGHE, autorul cărţii Efectele televiziunii asupra minţii umane) Integral aici

Alte articole