Congresul a confirmat alegerea lui Joe Biden, după răzmerița de miercuri. Trump anunță tranziția pașnică pentru 20 ianuarie

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor, în urma căruia Congresul a validat toate voturile din Colegiul Electoral. Joe Biden are voturile necesare pentru a deveni președinte. Alegerea sa a fost confirmată în ședință comună, transmite R3Media.

Cele două camere s-au reunit joi dimineață, după răzmerița de miercuri, pentru a continua numărarea voturilor din Colegiul Electoral. Obiecțiile ridicate pe voturile din Pennsylvania și Arizona au fost respinse cu majorități clare.

Președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat că va avea loc „un transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va fi învestit președinte al SUA.

Președintele Donald Trump a ordonat Gărzii Naționale să intervină pentru a proteja clădirea Capitoliului de protestatarii care au pătruns înăuntru.

Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany. Aceasta a reiterat îndemnul președintelui la respectarea legii și la proteste pașnice.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Poliţia a ordonat, miercuri, evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa capitoliului, într-o atmosferă tensionată, potrivit unor imagini surprinse de o jurnalistă de la AFP, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump.

Unii dintre manifestanți au pătruns în clădire, fiind fotografiați prin diferite săli ale Capitoliului, informează R3Media.

Alte articole