Brodând în zâmbet fericirea

Despre Mihaela CD

”De fapt la mine versurile au venit singure… din durere si din iubire … eu n-am făcut nimic deosebit… decât le-am scris…” Mihaela CD

Mihaela CD s-a născut în România. A emigrat în Canada în urmă cu mulţi ani împreună cu familia şi s-a stabilit la Montreal. A iubit întotdeauna pictura, poezia şi muzica dar a început cu adevărat să scrie poezie în urma unui şoc puternic când şi-a pierdut tatăl pe care îl iubea enorm. Versurile au venit singure , fără să vrea, o bântuiau noapte de noapte cerând să fie scrise.Un dar divin, un răspuns al universului care aplică parcă o lege a compensaţiei. Îţi ia şi îţi dă!

Este scriitor, redactor, artist, realizând pictura tradiţională şi pictura digitală.
Mihaela CD este membru al Uniunii scriitorilor din Canada, The naţional organization of professionally published writers, TWUC- ”The Writers’ Union of Canada” și este membru al asociaţiei ”World Poets Association”.

Activitate literară:
Este fondatoarea revistei on line: ” Poezii pentru sufletul meu ” revistă de artă, literatură şi cultură a românilor de pretutindeni. Pune bazele revistei în 30 octombrie 2018 în Montreal, Canada, ajutată fiind de soţul sau Johnny care este şi editorul revistei. Aceasta colaborează cu nenumăraţi autori, artişti , pictori şi muzicieni, revista virtuală fiind citită on line în peste 100 de țări din întreaga lume.
Mihaela CD este autoarea volumului de poezii ”Binecuvântare şi chin” publicat la editura Celestium, în România în iunie 2019. Lansarea oficială având loc în 28 septembrie 2019 în Montreal, Canada.
La un an de la fondarea revistei virtuale ”Poezii pentru sufletul meu” Mihaela CD împreună cu soţul său Johnny publică la Montreal primul număr al revistei tipărite Poezii pentru sufletul meu, Nr1/2019 Noiembrie/ Decembrie. Lansarea oficială a revistei având loc în 25 ianuarie 2020 la Montreal în cadrul evenimentului GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR.
Colaborarea cu compozitorul /artistul Dan Lucian Corb i-a adus nenumărate melodii pe versurile sale care pot fi ascultate pe youtube pe canalul autor Mihaela CD. Iar colaborarea cu soprana Corina Maria Zosim îi aduce o altă minunată melodie, un vals:” Portativul inimii”, pe versurile sale fiind interpretata chiar de compozitoare şi prezentată în diverse spectacole la Montreal.

Mihaela CD participă la Antologia ”Parfumul clipei, vol IX” apărută la Editura Scriitorilor din România, în februarie 2020 şi tot atunci publică în revistele: Cutezător, Magazin Critic, Luceafărul din Vale şi Vocea Literară. Mihaela CD participă în martie 2020 la antologia ”Floriile Poeziei” editura Ecreator România.

Autoare a volumului ” Focul din Noi” poezii pentru suflet, volum care este împodobit de minunate picturi ale artistului Mircea Rustiuc, publicat în aprilie 2020 la editura Globart Universum din Montreal, Canada în colaborare cu editura Celestium din România. În aprilie 2020 i se acordă din partea Word Lierature Academy şi Word Poets Association, diploma şi trofeul pentru promovarea literaturii la nivel global.

În luna mai 2020 participă la antologia ”Cele zece porunci pe scara vieții” editura Izvorul cuvântului din Romania și la antologia” Visul copilăriei” la editura Ecreator din Romania. În luna iunie2020 participă la antologia ”Columna Iubirilor Eterne”editura Luc Val Ken, antologia ”Literatura Popoarelor” editura Liric Graph, antologia ”Vis cu Nichita” editura Ro.cart și grupul cultural Apollon și publică în revistele”Freamat” și ”Ecreator”.

În luna iulie 2020 participă la proiectul ” Dicționarul World Poets Association 2020” și i se acordă din partea World Literature Academy, Diploma de Excelentă. In luna august 2020 participa la antologia ”Lirica hunedoreana ” editura Luc Val Ken și la proiectul „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană” interviuri , coordonator Mariana Moga editura Rotipo. Tot în luna august 2020 participă la proiectul ,,Olympiada mondială de poezie” al World Literature Academy unde i se atribuie Diploma cu mențtiunea ”Special guest of the Festival L’olympiade mondiale de poesie”

În luna sept 2020 publică în antologia ”Recunoștinta prieteniei ” editura Luc Val Ken, iar în luna oct-nov în antologia Universum, editura Globart Universum -5 volume.
În luna dec 2020 publică cartea de aforisme, reflecţii şi enunţuri motivaţionale bilingva romană-engleză ”Uneori elefanţii zboară”/”Sometimes elephants are flying, editura Globart Universum 2020
Dec 2020-realizează proiectul de pictură digitală ”Be happy” /”Fii fericit” care conţine 10 picturi digitale.

Proiecte în curs:
Proiecte personale: In prezent autoarea lucrează la alte trei proiecte literare: Un al treilea volum de poezii pentru suflet care încă nu are nume], o carte de poezii de dragoste ”Iubește-mă în fiecare anotimp” și un roman de proză bilingv, romană și engleză ”Femeia care a uitat să mai plangă/The women who forgot to cry”continuând să publice zilnic in revista virtuală ”Poezii pentru sufletul meu” și trimestrial în revista tipărită cu același nume. Colaborează cu muzicieni, artiști, pictori, participând la diverse proiecte literare și publicând articole, traduceri și creații literare în numeroase reviste și grupuri culturale. Adoră să picteze și în prezent lucrează la un proiect artistic care îmbină pictura tradițională cu poezia, expoziția ”Descoperă-mi sufletul”.

Proiecte în colaborare: ”Dialog peste ocean”- volum de poeme în colaborare cu poetul Trandafir Sîmpetru. Este coautor la alte antologii în curs de apariție: ”Cartea Crizelor” editura Inspirescu, ”Poeți și prozatori români în Regal eminescian” coordonator Eugenia Gavrilescu, antologia Starpress și altele.

Referințe critice:
”Poeme dăltuite cu har ne dezvăluie o lume interioară subtilă, complexă, contemplativă ce se descoperă pe ea însăși, cu mirare si dor, ca o mimoză literară, gingașă, ascunsă si caldă. Un poesis bun, de înaltă ținută care va avea multe de spus, de dezvăluit, în viitoare tărâmuri de vers, în următoarele coperți de carte !”

MUGUREL PUSCAS
”Valsând pe clapele iubirii, pe corzile sufletului, pe cărări de dor , sub ploaia de gânduri, Mihaela CD pendulează între durere și bucurie, acolo unde doar secundele se-adună pe pervaz, strângând ” bucățele din sufletu-i cuvântat”, într-un permanent dialog cu divinitatea, în care” lumina vie să ne fie încântare”.

VIOLETA BOBOCEA
”Poezia Mihaelei CD este binecuvântare și chin, o rugăciune „în versuri strop cu strop”, un crez îndeplinit, o romanță „pictată cu ceară-n stropi de dor” pentru oameni și îngeri! Asemenea bunicii sale, poeta pune multă pasiune în tot ceea ce face! Este atentă și minuțioasă și parcă perfecțiunea caută.”

LĂCRIMIOARA IVA
”I-au fost lăsate picături din darul ceresc încă din copilărie, dar adevărata revărsare s-a produs în urma unei drame sufleteşti.Poezia i-a bătut în fereastra sufletului, i-a trezit simţurile îmbrăcate în durere şi i-a pus pana măiastră în mână. Când se întâmplă acest lucru, se deschid toate porţile zăvorâte până atunci şi ies la suprafaţă sensibilităţi, trăiri, frumuseţe, lacrimi şi toate acestea îmbrăcate în cuvinte.”

AURELIA OANCA
‘Respectul şi sfinţenia cu care curge versul, singur, îţi impun să te înclini cu respect pentru limba, pentru stăruinţa şi pentru giuvaierele primite de la el. Acolo unde Dumnezeu a pus har cuvintele oamenilor sunt mici, incomparabile cu talentul poetei”

VIOLETA BUTNARIU
”Citind versurile frumoase ale autoarei, simți parte din trăirile sufletești pe care le-a lăsat în fiecare vers, împletind cu multă dăruire de frumos, iubirea, dorul, supărarea, neliniștea și dialogul cu Dumnezeu. Stări sufletești de o sensibilitate aparte în care ne regăsim fiecare lecturând cu atenție versurile minunate ale autoarei!

TEODORA DUMITRU
”Versurile curg ca mierea ce se revarsă dintr-un fagure și îndulcesc inima cu bunătate, iubire și credință.Toate acestea le găsim răsfoind cele peste 230 de pagini, ale superbului volum de versuri ”Focul din Noi”. Cartea ne atrage ca un magnet și odată ce am deschis-o, nu ne mai putem opri până nu ajungem la final. Pe măsură ce ne adâncim în lectura ei, o liniște ne cuprinde și simțim o descătușare de grijile ce ne înconjoară în viața de zi de zi. Devenim parcă mai buni, mai credincioși și parcă ne-am dori să îmbrățișăm pe cineva drag sau chiar primul om ce ne iese în cale!

SANDU CHIVA
‘Se observă din start performanța lucrărilor expuse, cât și șansa de a continua mai departe cu noi apariții valoroase. Acel foc arzător a determinat curgerea ca și un fluviu a versurilor, după cum și faptic se vede prin primul sau volum care a deschis toate drumurile evoluării in acest sens. De acest autor nu ai cum să nu te îndrăgostești și să nu-ti fie sete de a parcurge operele sale.”

TEODORA CHIRIC
”Scriitoarea Mihaela CD este un scriitor al adevārului în care se include talentul și harul, ca necesitate vitalā, ca aerul, la un loc cu cei mai valoroși scriitori contemporani, care pune multā pasiune în tot ceea ce face și care știe sā împrāștie pe deplin cāldura sufletului prin cuvinte trāite, care devin balsam pe rānile vieții. Ea înmoaie până să în cernealā cu arome ale sufletului sāu, pe care le aseazā apoi în poezii și aforisme…. Aforismele dumneaei, sensibile, o înveșnicesc și o înobileazā prin cuvânt. În scrierile dumneaei am descoperit forța și rostul, oglindit în toate capitolele. Pentru mine scriitoarea rāmâne o revelație, o bucurie și o surprizā prolificā și impresionantā.”

VICTOR MANOLE

1
Ți-s Eu

Ți-s Eu, vinā și pācat
Ți-s Eu, dorul legānat
Ți-s Eu, vis împlinit
Ți-s Eu, stâncā, granit!

De toate ți-s astāzi și mâine
De toate: murmur, râset, pâine
De toate ți-s în vremuri noi
De toate: dans, plâns și ploi

Ți-s zilele de rouā pline
Ți-s diamante și rubine
Ți-s tremuratul din simțiri
Ți-s Eu,a ochilor sclipiri.

2
Navigând pe-a vieții unde

Iubirea ne-a croit un drum
În viața sā-i fim partizani
Și-amorezați în umed fum
Am tot valsat printre castani

Ne-am adorat printre troiene
Și am vâslit pe tulburi māri
Am construit peste antene
Și am zburat în ’nalte zāri

Dragostea ne-a fost aliat
Ne-a îngrijit cu sârg unirea
Și-n clipe grele ne-a salvat
Plutind în văzduh fericirea

Și-oricâte ploi vor mai veni
Nu-i chip iubirea sā scufunde
Cāci mereu ne-om înzdrāveni
Și-om naviga pe-a vieții unde .

3
Durere încrustatā

Mâinile amorțite nu mai scriu
Refuzș sā scrijeleascā durerea
Ferecatā-n al tristeților sicriu
Cât se tânguie și zbiarā vrerea

Să descrie vrea suferința arsā
Ce încā-i jar, mocnește de dor
Cāci sec a-nghițit a vieții farsā
Ce-i pârjolește inima dogoritor

N-ajunge doar s-așeze-n slove
Furca tristeților ce-i mai toarce
Cālāul ipocrit crestat prin clove
Nu lasā încă vieții timp de pace

C-așa se tânguie parsiv,durerea
Printre amintirile de dor și chin
E greu sā-și dezmorțeascā vrerea
Cā-i îmbibatā de-un cernit pelin .


4
Cu fiecare …

Cu fiecare frunzā veștejitā
Sufletu-mi moare… un pic
Cu fiecare floare pricājitā
Mā sting și eu… pic cu pic

Cu fiecare vânticel de toamnā
Îmi pleacă soarele din priviri
Cu fiecare murire de toamnā
Se-aud tresāriri din nemuriri

Cu fiecare ploaie în ofrandā
Îmi plânge iarași inima de dor
Și-n fiecare clipā de lavandā
Trimit un gând pe-albul unui nor…

5
Brodând în zâmbet fericirea

Ascunde gândul rāzlețit
Îngheațā clipa care geme
Rāstoarnā vasul cel sfințit
Ce poartā a iubirii teme

Uitā de relele ce-ți zac
Prin triste colțuri opacee
Ascultā-ți clipele ce tac
Păstrând parfum de azalee

Dezgroapā lira de smarald
Revarsā din adânc iubirea
Și-alintā-te cu tonu-i cald
Brodând în zâmbet fericirea

Alte articole