Atentat la proprietatea țăranului român! Creșterea porcilor în gospodărie, doar cu respectarea anumitor condiții de biosecuritate, comercializarea fiind posibilă după înlăturarea vacilor și caprelor

Țăranii nu vor mai avea dreptul să crească porci în gospodărie nici măcar pentru autoconsum dacă nu respectă anumite reguli de biosecuritate, în timp ce vânzarea porcilor va fi condiționată de înlăturarea animalelor din alte specii, precum bovine, ovine, caprine, potrivit unui proiect de ordin comun emis de ANSVSA și Ministerul Agriculturii, a transmis Active News.

Potrivit proiectului, care modifică normele sanitar-veterinare aprobate prin Ordinul ANSVSA16/2010, în exploatațiile de tip A, „nu sunt crescute porcine”.

Atentat la proprietatea țăranului român. Creșterea porcilor în gospodărie, doar cu respectarea anumitor condiții de biosecuritate, comercializarea fiind posibilă după înlăturarea vacilor și caprelor

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a negatluni, informația anunțață de presa de specialitate potrivit căreia creșterea porcului în gospodăriile populației va fi interzisă, dar a subliniat că fermierii trebuie să respecte reguli minime de bioscuritate.
„Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am pus în dezbatere publică este de găsi cea mai bună soluție atât pentru fermieri, pentru gospodari, cât și pentru cei care cresc porci în fermele comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul pestei porcine africane, care ne-a costat până acum peste 100 de milioane de euro, toate aceste despăgubiri, fără să mai vorbim de pagubele colaterale pentru industrie. Deci, nu vom interzice creșterea porcului în gospodării, numai că fermierii care vor crește porci în gospodărie vor avea niște reguli de biosecuritate”, a explicat Robert Chioveanu. Integral aici.

Alte articole