Angajații din restaurante și hoteluri protestează în orașul lui Klaus Iohannis! „400.000 de afectați fără a fi infectați! Nota de plată – 5 MILIARDE”, au scris pe pancarte manifestanții

Lucrătorii din HOteluri, REstaurante și CAfenele (HoReCa) au protestat, miercuri, între orele 17:00 și 18:00, împotriva prelungirii restricțiilor din starea de alertă, care le-au ținut localurile închise sau deschise parțial vreme de jumătate de an și, mai ales, în timpul sezonului estival. Manifestarea a fost declanșată la nivel național de HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) și FIHR (Federația Industriei Hoteliere din România), informează Active News.

La protestul HORECA împotriva falimentării turismului românesc prin aberantele restricții impuse, în Centrul Vechi al Capitalei, unul dintre cele mai cosmopolite locuri din București a răsunat Deșteaptă-te Române. Când muzichiile se opresc și începe Imnul înseamnă că oamenii pur și simplu nu mai suportă starea de botniță și se mută în starea de Libertate, a scris Pompiliu Diplan la unul din reportajele realizate cu această ocazie.

Protestul lucrătorilor din restaurante și hoteluri, în „orașul președintelui”: „400.000 de afectați fără a fi infectați! Nota de plată - 5 MILIARDE”, au scris pe pancarte manifestanții

Chiar și la Sibiu, important centru turistic, supranumit „orașul președintelui”, restaurantele au protestat, mai timid sau mai vizibil, pentru că se consideră victime directe ale măsurilor anti-coronavirus care au sufocat economia. Potrivit unora dintre cei care au ieșit în stradă, încasările au scăzut cu 70% față de anul 2019 și o bună parte dintre angajați au fost trimiși în șomaj. Deținătorii restaurantelor nu doresc decât să fie lăsați să activeze, respectând normele sanitare, la fel cum s-a procedat și în alte domenii, față de care industria HoReCa se consideră discriminată, scrie VLAD PÂRĂU

„Suntem nemulțumiți de ignoranța statului, care ne duce la faliment. Restaurantul acesta stă închis de 5 luni de zile, deși este unul dintre cele mai bune restaurante din Sibiu. Nu s-a redeschis, din cauză că avem spațiu doar în interior. Interioarele, conform ignoranței statului, sunt închise până azi, ceea ce ne duce la faliment. În mod clar, diferența de venituri față de anul trecut este colosală. Oamenii pe care îi vedeți aici sunt toți în șomaj de 5 luni de zile. Nu știm dacă va mai exista vreo îmbunătățire, atât timp cât (autoritățile -n.r.) nu iau exemplu din statele Uniunii Europene. De vreme ce peste tot în lume sunt deschise restaurantele și în interior, și cazurile de Covid sunt mai mici ca în România, la ce să mai sperăm? Dacă ne-ar da voie să redeschidem, am respecta măsurile pe care le impun ei. Atâta timp cât nu respecți măsurile, se închide restaurantul respectiv, pentru că vin controale. Dar măcar să ne dea ocazia să redeschidem, la jumătate din capacitate, la un sfert din capacitate, dar nu la zero! Să impună restricții pe care, dacă nu le respecți, să fii amendat. Dar nu să închizi localul, fără a-i da o șansă să supraviețuiască! Acum o lună de zile mai aveam un pas până la faliment, iar azi suntem în faliment. Sunt terase care funcționează și respectă reguli, cu distanțare de 2 metri… Până acum nu am auzit un ospătar sau un bucătar bolnav de Covid! Pentru că respectă reguli: mască, mănuși, distanțare, soluții dezinfectante, tot ce trebuie. Și nu înțeleg de ce au dat drumul, în primă fază, doar restaurantelor din hoteluri. Care-i diferența? Astăzi fiecare protestează pe locația lor, pentru că protestul înseamnă ca, dacă ai terasă, să nu mai servești timp de o oră. Noi aici n-avem terasă, dar protestăm la noi în felul nostru. Facem parte din HORA. În toată țara, toți membrii HORA protestează pe locațiile lor. Deci nu ne-am dat loc de întâlnire în centrul Bucureștiului sau al Sibiului, ci fiecare pe locația sa. Noi sperăm că vom fi auziți și se va face ceva și pentru domeniul nostru. Sperăm să se trezească guvernanții, ignoranți de-a dreptul, până la urmă nu stăm așa de bine cu economia ca să ne permitem să tăiem! Sunt 400.000 de șomeri în industria HoReCa. Se dă drumul la păcănele, la pariuri, la sălile de jocuri, dar pe restul îi „omoară”. Ne simțim nedreptățiți și neputincioși, pentru că noi am vrea să muncim, să producem bani în economie, dar nu suntem lăsați. Nu înțeleg de ce noi, România, trebuie să fim mai cu moț decât restul lumii. Sunt atâtea exemple încât nu trebuie să inventezi nimic, trebuie doar să te inspiri de la cei care sunt mai deștepți decât tine. Și dacă inclusiv Spania, care are mai multe cazuri decât România, a deschis pe interior și respectă reguli, de ce trebuie să fim noi singura țară din Europa care nu a deschis restaurantele? Sperăm să se trezească și autoritățile noastre odată”, a declarat, pentru Active News, reprezentanta Benjamin Steakhouse&Bar, un local aflat în centrul Sibiului, la parterul clădirii în care a funcționat, pentru câțiva ani după 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei. Integral aici.

Alte articole